piatok 5. apríla 2013

Keshk (Kešk)




Keshk je jeden z tradičných egyptských pokrmov, konzumovaný s typickým okrúhlym arabským chlebom, v egyptskej arabčine zvaným "aijš" a pečeným kuraťom. (Recept na jeho prípravu nájdete tu.) Základom na prípravu Keshku je kuracia polievka a "zdobený" býva osmaženou cibuľkou.


Čo budeme potrebovať:

1/2 litra kuracej polievky - čistého vývaru (najlepšie samozrejme kvalitnej domácej, bez bujónu)
1 biely jogurt
1 jogurtový kelímok mlieka (prípadne 1 šálku mlieka)
1 jogurtový kelímok hladkej múky (prípadne 1 šálku hladkej múky)
1 ČL soli
1/2 ČL mletého čierneho korenia
1 veľkú cibuľu    


Ako na to:  

Do pripravenej misky si dáme 1 biely jogurt, 1 jogurtový kelímok hladkej múky a 1 jogurtový kelímok mlieka. Všetko spolu dobre vymiešame, aby nám v zmesi nezostali hrudky. 




Do vymiešanej zmesi jogurtu, mlieka a múky pridáme 1/2 ČL mletého čierneho korenia a všetko dobre vymiešame.

 

Pol litra čistého kuracieho vývaru privedieme do bodu varu (po slovensky - necháme zovrieť :-D). Pod pojmom čistý kurací vývar máme na mysli klasickú "echt" domácu kuraciu polievku bez mäsa, zeleniny, prípadne rezancov. 


Do variaceho sa vývaru pomaly vlievame  zmes z jogurtu, mlieka a múky. Všetko necháme prejsť varom, aby nám budúci keshk pekne zhustol. Po zhustnutí odstavíme zo sporáka.



Jednu veľkú cibuľu si nakrájame nadrobno a na panvici si rozhohrejeme olej. Na oleji  opražíme cibuľu dohneda, veľmi dohneda.... :-D Keď je cibuľa opražená, vyberieme ju na tácku so servítkou, ktorá nám vsiakne prebytočný olej.



K uvarenému keshku pridáme 1 PL opraženej cibule a dobre premiešame.



Takto pripravený keshk dáme do misiek a posypeme opečenou cibuľou. Konzumujeme  s arabským chlebom, ktorý si v keshku namáčame.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára