Keshk je jeden z tradičných egyptských pokrmov, konzumovaný s typickým okrúhlym arabským chlebom, v egyptskej arabčine zvaným "aijš" a pečeným kuraťom. (Recept na jeho prípravu nájdete tu.) Základom na prípravu Keshku je kuracia polievka a "zdobený" býva osmaženou cibuľkou.
Čo budeme potrebovať:
1/2 litra kuracej polievky - čistého vývaru (najlepšie samozrejme kvalitnej domácej, bez bujónu)
1 biely jogurt
1 jogurtový kelímok mlieka (prípadne 1 šálku mlieka)
1 jogurtový kelímok hladkej múky (prípadne 1 šálku hladkej múky)
1 ČL soli
1/2 ČL mletého čierneho korenia
1 veľkú cibuľu
1 biely jogurt
1 jogurtový kelímok mlieka (prípadne 1 šálku mlieka)
1 jogurtový kelímok hladkej múky (prípadne 1 šálku hladkej múky)
1 ČL soli
1/2 ČL mletého čierneho korenia
1 veľkú cibuľu
Ako na to:
Do pripravenej misky si dáme 1 biely jogurt, 1 jogurtový kelímok hladkej múky a 1 jogurtový kelímok mlieka. Všetko spolu dobre vymiešame, aby nám v zmesi nezostali hrudky.
Do vymiešanej zmesi jogurtu, mlieka a múky pridáme 1/2 ČL mletého čierneho korenia a všetko dobre vymiešame.
Pol litra čistého kuracieho vývaru privedieme do bodu varu (po slovensky - necháme zovrieť :-D). Pod pojmom čistý kurací vývar máme na mysli klasickú "echt" domácu kuraciu polievku bez mäsa, zeleniny, prípadne rezancov.
Do variaceho sa vývaru pomaly vlievame zmes z jogurtu, mlieka a múky. Všetko necháme prejsť varom, aby nám budúci keshk pekne zhustol. Po zhustnutí odstavíme zo sporáka.
Jednu veľkú cibuľu si nakrájame nadrobno a na panvici si rozhohrejeme olej. Na oleji opražíme cibuľu dohneda, veľmi dohneda.... :-D Keď je cibuľa opražená, vyberieme ju na tácku so servítkou, ktorá nám vsiakne prebytočný olej.
K uvarenému keshku pridáme 1 PL opraženej cibule a dobre premiešame.
Takto pripravený keshk dáme do misiek a posypeme
opečenou cibuľou. Konzumujeme s arabským chlebom,
ktorý si v keshku namáčame.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára