pondelok 13. mája 2013

Jogurtová knedľa


Môžem povedať, že je to najlepšia knedľa, akú som kedy robila. Je taká dobrá, že ju vždy do seba "tlačím" ešte horúcu :-D


Čo budeme potrebovať:

2,5 hrnčeka hladkej múky (plus extra múka na kvások)
0,5 hrnčeka vlažného mlieka
1/2 droždia
0,5 ČL cukru (plus extra cukor na kvások)
1-1,5 ČL soli
1 biely jogurt, resp. 100g bieleho jogurtu (mal by mať izbovú teplotu !)
1 vajce
maslo


Ako na to:   


Pripravíme si kvások z droždia, cukru, múky a trochy vlažného mlieka. (Nie z celého množstva!) Použijeme len také množstvo vlažného mlieka, aby nám z droždia, múky, cukru a mlieka vznikla hustá kašička, ktorú necháme vzísť. Ak použijeme sušené droždie, môžeme ho priamo nasypať k všetkým potrebným ingredienciám, nie je potrebné nechať vzísť kvások.
 

K múke pridáme soľ, cukor a biely jogurt izbovej teploty (nie studený, priamo vytiahnutý z chladničky!)


Pridáme vajíčko a 1/2 hrnčeka vlažného mlieka.



Vypracujeme kompaktné cesto, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť minimálne 30 minút.


Po vykysnutí vyklopíme cesto na dosku, poriadne prehnietime a vytvarujeme knedľu. Z uvedenej dávky by mali výjsť dve menšie knedle.


Knedle prikryjeme utierkou a necháme odpočívať ešte 10-15 minút. Medzitým si pripravíme veľký hrniec s parákom. Do hrnca dáme toľko vody, aby nepresahovala nad parák. Na parák dáme papier na pečenie, postavíme na sporák a zakryjeme pokrievkou.


Keď voda v hrnci vrie, dáme do hrnca na papier opatrne (!) nakysnutú knedľu. Hrniec prikryjeme pokrievkou a knedľu paríme 20 minút pri najmenšom plameni.  (Pokrievku neodkrývame, aj keď sme veľmi zvedaví! :-D)


Po 20 minútach knedľu opatrne (!) vyberieme, potrieme ju maslom a necháme vychladnúť.
 


Ak nevieme vydržať, kým knedľa vychladne, krájame ju niťou. Trpezliví môžu neskôr aj nožom.

Dobrú chuť !  :-) 







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára