Môžem povedať, že je to najlepšia knedľa, akú som kedy robila. Je taká dobrá, že ju vždy do seba "tlačím" ešte horúcu :-D
Čo budeme potrebovať:
2,5 hrnčeka hladkej múky (plus extra múka na kvások)
0,5 hrnčeka vlažného mlieka
1/2 droždia
0,5 ČL cukru (plus extra cukor na kvások)
1-1,5 ČL soli
1 biely jogurt, resp. 100g bieleho jogurtu (mal by mať izbovú teplotu !)
1 vajce
maslo
1/2 droždia
0,5 ČL cukru (plus extra cukor na kvások)
1-1,5 ČL soli
1 biely jogurt, resp. 100g bieleho jogurtu (mal by mať izbovú teplotu !)
1 vajce
maslo
Ako na to:
Pripravíme
si kvások z droždia, cukru, múky a trochy vlažného mlieka. (Nie z celého množstva!)
Použijeme len také množstvo vlažného mlieka, aby nám z droždia, múky, cukru a mlieka vznikla hustá
kašička, ktorú necháme vzísť. Ak použijeme sušené droždie, môžeme ho
priamo nasypať k všetkým potrebným ingredienciám, nie je potrebné nechať vzísť kvások.
K
múke pridáme soľ, cukor a biely jogurt izbovej teploty (nie studený, priamo vytiahnutý z chladničky!)
Pridáme vajíčko a 1/2 hrnčeka vlažného mlieka.
Vypracujeme kompaktné cesto, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť minimálne 30 minút.
Po vykysnutí vyklopíme cesto na dosku, poriadne prehnietime a vytvarujeme knedľu. Z uvedenej dávky by mali výjsť dve menšie knedle.
Po vykysnutí vyklopíme cesto na dosku, poriadne prehnietime a vytvarujeme knedľu. Z uvedenej dávky by mali výjsť dve menšie knedle.
Knedle prikryjeme utierkou a necháme odpočívať ešte 10-15 minút. Medzitým si pripravíme veľký hrniec s parákom. Do hrnca dáme toľko vody, aby nepresahovala nad parák. Na parák dáme papier na pečenie, postavíme na sporák a zakryjeme pokrievkou.
Keď voda v hrnci vrie, dáme do hrnca na papier opatrne (!) nakysnutú knedľu. Hrniec prikryjeme pokrievkou a knedľu paríme 20 minút pri najmenšom plameni. (Pokrievku neodkrývame, aj keď sme veľmi zvedaví! :-D)
Po 20 minútach knedľu opatrne (!) vyberieme, potrieme ju maslom a necháme vychladnúť.
Dobrú chuť ! :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára