Tahina je sezamová "pasta", alebo inak povedané omáčka, ktorá sa často používa v egyptskej a celkovo arabskej kuchyni. (V mojej kuchyni ju používam hlavne ku grilovaným mäsám.) Viem, že na Slovensku je dostať tahinu kúpiť v
špeciálnych obchodoch, ale musím Vám
povedať, že chuťovo je to niečo úplne iné, ako sa predáva tu. Preto som sa
rozhodla, že Vám poskytnem recept na výrobu tejto lahodnej "pasty/omáčky".
.
Čo budeme potrebovať:
5 šálok sezamových semiačok
1,5 šálky rastlinného, alebo olivového oleja
1,5 šálky rastlinného, alebo olivového oleja
Ako na to:
Päť šálok sezamových semiačok si vysypeme na plech, alebo do sklenenej
zapekacej misy. Plech/misu so semiačkami dáme na 5-10 minút do rúry na
180 stupňov. Dávame pozor, aby nám semiačka neprihoreli, alebo výrazne nezhnedli. (Poctivo
stepujeme pri rúre v kuchyni a indikujeme "ňuchom" a vizuálne ich stav.) Keď máme
pocit, že už aj by to mohlo byť, vytiahneme semiačka z rúry a necháme
schladiť približne 20 minút. (Namiesto "pečenia" semiačok v rúre,
je možné ich aj opiecť na panvici.)
Keď nám semiačka vychladli, nasypeme ich po častiach do mixéra, pridáme po
častiach 1,5 šálky oleja a vymixujeme na hustú hladkú hmotu. (Používam zásadne rastlinný olej.)
Hotovú tahinu si najlepšie uskladníme v sklenených zaváracích fľašiach.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára