štvrtok 8. augusta 2013

Tahina - základ


Tahina je sezamová "pasta", alebo inak povedané omáčka, ktorá sa často používa v  egyptskej a celkovo arabskej kuchyni. (V mojej kuchyni ju používam hlavne ku grilovaným mäsám.) Viem, že na Slovensku je dostať tahinu kúpiť v špeciálnych obchodoch, ale musím Vám povedať, že chuťovo je to niečo úplne iné, ako sa predáva tu. Preto som sa rozhodla, že Vám poskytnem recept na výrobu tejto lahodnej "pasty/omáčky". 
.


Čo budeme potrebovať:

5 šálok sezamových semiačok
1,5 šálky rastlinného, alebo olivového oleja


Ako na to:  

Päť šálok sezamových semiačok si vysypeme na plech, alebo do sklenenej zapekacej misy. Plech/misu so semiačkami dáme na 5-10 minút do rúry na 180 stupňov. Dávame pozor, aby nám semiačka neprihoreli, alebo výrazne nezhnedli. (Poctivo stepujeme pri rúre v kuchyni a indikujeme "ňuchom"  a vizuálne ich stav.) Keď máme pocit, že už aj by to mohlo byť, vytiahneme semiačka z rúry a necháme schladiť približne 20 minút. (Namiesto "pečenia" semiačok v rúre, je možné ich aj opiecť na panvici.)





Keď nám semiačka vychladli, nasypeme ich po častiach do mixéra, pridáme po častiach 1,5 šálky oleja a vymixujeme na hustú hladkú hmotu. (Používam zásadne rastlinný olej.)


 

Hotovú tahinu si najlepšie uskladníme v sklenených zaváracích fľašiach. 













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára